Шта смањити у исхрани и како?

С обзиром да се у складу са нездравим обрасцем исхране одређене намирнице код нашег становништва уносе у превеликим количинама , што директно може повећати ризик од гојазности и других хроничних болести, препоручује се смањење њиховог уноса у складу са поменутим основним принципима здравог начина исхране. Ово се посебно односи на вишак калорија, унос натријума (посебно кухињске соли), масти (засићених масти и транс масних киселина) и додатих шећера. Наведени су поједини савети  који се тичу промена лоших навика у исхрани. Савету моги бити корисни различитим старосним категоријама у свакодневним ситуацијама приликом бирања хране.

Смањити унос калорија :

1.   Уносите онолико калорија колико вам је потребно

2.   Обратите пажњу на калоријску вредност хране или намирница које купујете

3.   Замените високо-калоричне намирнице ниско-калоричним (нпр. обрано млеко уместо пуномасног)

4.   Смањите унос намирница са ниском хранљивом вредношћу (нпр. чипс, кекс, чоколада).

5.   Пратите промене сопствене тежине и прилагодите исхрану овим променама

6.   Ограничите унос хране током гледања телевизије или рада за компјутером

7.    Унапред планирајте шта ћете појести ван куће и бирајте здраве опције

8.    Бирајте мање тањире и порције за своје оброке код куће и у ресторану

9.    Размислите да ли сте гладни пре него што поново сипате храну у тањир

10. Чешће једите код куће, по могућству у породичном окружењу

11.  Деци припремите ужину код куће уместо да купују ужину у школи

извор : Водич за здраве зивотне навике