Дошао је период породичних и пријатељских окупљања, због епидемије изазване корона вирусом, прилично смо проредили дружења или парктикујемо мањи број људи, али ипак се окупљамо.
Период пред нама је доба Слава и разних славља. Сви их са са радошћу дочекујемо... Менији су традиционално богати сланим и слатким посластицама, припремају се велике количине јаке и калоричне хране, домаћини гостољубиви, домаћице такмичарски расположене у припреми ђаконија, а ви спремни за преједање.
Како успоставити равнотежу, не увредити никога, а не преједати се и
остати умерен у свему? Питање која постављате себи из године у годину. Како одолети и остати
умерен.
- Ø Одредите количину величином тањира, и никако не досипајте.
- Ø Изаберите колачић који највише волите, не морате пробати све.
- Ø Једите полако, пијте воду, дружите се, уживајте, Слава и славља
нису такмичење ко ће више појести.
- Ø Ако сте у режиму или на
дијететском програму, не оптерећујте домаћине и госте,
- Ø Размислите пре него што
претерате, килограми тешко скидају.
- Ø Преједање је "грех" (седам грехова), сетите се овога као
гост, али и домаћин.
- Ø Ако ипак погрешите, два три
дана једите лакшу и мање калоричну храну, воће, нискомасне јогурте, лагане
чорбе од поврћа.
- Ø Направите стратегију за
следећу Славу и заиста се придржавајте одлуке.
Размислите, ставите се у положај вашег
желудца-
Све што поједемо доспева у желудац, и ту се
вари. Међутим, желудац је мали, не већи од стиснуте песнице, и није у стању да
прими већу количину хране. Када је пун, заправо је трипут увећан у односу на
своју уобичајену величину и притиска плућа и дијафрагму. Као последица тога
јављају се отежано дисање и умор.
Уколико се будете придржавали ових савета,
имаћете више самопоуздања у тренуцима којима имате потребу за храном. Осећаћете
се боље и бићете здравији. Па зар то није довољан разлог да изржите све
изазове.